Svenska modeskapare

 

Sverige är sett till yta och invånarantal ett litet land. Ändå är det här som en rad olika duktiga modeskapare har sitt ursprung. Det handlar inte bara om designers som har lyckats väl på ett nationellt plan och kunnat utöva sitt inflytande på svenskt mode. Dessa modeskapare har slagit igenom även internationellt och har kunnat arbeta med några av de största modehusen i världen. Det är ett skäl till att Sverige brukar betraktas som ett utmärkt land för mode och en hemvist för modeskapare i världsklass. Med hög kreativitet och en fäbless för det oväntade utmärker sig svenska designers i flera avseenden.

901px-Johan_LindebergJohan Lindeberg är ett bra exempel på en modeskapare som tycker om att våga göra det oväntade. Han påbörjade sin bana inom modebranschen 1990 när han fick i uppdrag att arbeta med klädmärket Diesel. Då var det ett relativt okänt italienskt märke, men under Lindebergs ledning skulle det snart växa till att bli ett av de mest säljande jeansmärkena i hela Europa. Snart kom tankarna på att starta ett eget klädmärke. Det blev verklighet 1996 när J. Lindeberg skapades. Under åren har det gått upp och ned med försäljningen, men det gjorde Lindeberg känd på den internationella scenen och han har bland annat arbetat länge i New York.

En företagsam modeskapare är Filippa Knutsson. Hennes namn syns på många olika butiker runt om i Sverige där hon är känd som Filippa K. Hennes idé är att sälja kläder som är exklusiva utan att kännas för uppklädda. Tanken är alltså att det ska gå att bära Filippa K:s kläder även till vardags. Vissa har klagat över att priserna är i dyraste laget, men i gengäld har Filippa K som klädkedja poängterat att plaggen är tillverkade i hög kvalitet. Filippa Knutsson har fått flera utmärkelser för sin modekarriär och fortsätter att vara delaktig i skapandet av kläder.

Det gäller även Carin Rodebjer som är en annan mycket framgångsrik svensk designer. Hennes kläder säljer på bred front och det finns ofta ett plagg för alla olika tillfällen. Oavsett om det ska användas till fest eller vardag hittar du något som passar i Rodebjers utbud.

Leave a Reply

mts_schema