Legendariska outfits

Kläder är mer än bara kläder; för de allra flesta av oss, oavsett om det är medvetet eller inte, så är våra kläder ett sätt att uttrycka både vår personlighet och individuella stil. Det behöver inte vara kreativt eller vågat för att vara individuellt – trivs man i jeans och T-shirt så är det just det som bäst reflekterar vem man är. Men vissa ser kläder och utseende som mer av en utmaning, ett experiment, ett sätt att leka och mixa och matcha, tills man hittar det som passar en bäst. Kanske det t.o.m. slutar med att ens stil består just av variation och en eklektisk känsla, att ens signum blir att bära en galen outfit efter en annan. I kändisvärlden tar mode enormt med plats, och artister toppar gärna varandra i vem som kan få ihop den mest unika och minnesvärda outfiten, precis som skådespelare både på och utanför röda mattan.

Outfits som blivit ikoniska

 

Det har funnits många minnesvärda looks genom åren, och vissa kändisar har stuckit ut mer än andra – och gör det fortfarande. hyllade trendsättaren Cher är över 70 år gammal, men visar inga tecken på att gå ifrån sin vågade, kreativa stil, och outfits från Madonnas tidiga karriär hänger kvar trettio år senare. Inte för att hon inte än idag har samma effekt. Någon annan som kommer på tal när man pratar om kreativa outfits är nog Lady Gaga. Hon är kanske mest känd för sin klänning gjord helt i kött, som hon bar till 2010 års upplaga av MTV Video Music Awards, men det slutar inte där. Hon har även burit en enorm, glittrig stjärna som klädesplagg, huvudbonader lika höga som hon är lång, och alla möjliga outfits som mer lämpligt kan kallas dräkter eller konstverk. Gagas standard är kanske lite omöjlig att uppnå för oss vanliga dödliga, men vad vi älskar hennes stil. Ännu en modern modeikon är Prinsessan Diana, som inte var extrem i sin stil, men som däremot tog världen med storm med en ikonisk, sofistikerat ensemble efter en annan.

Modevärldens stora effekt

Även om man inte är insatt eller intresserad av mode, extremt eller ej, så är det svårt att missa de riktigt vågade exemplen. Kanske är det detta som gör en outfit ikonisk, så att den diskuteras i flera år och decennier framöver? Flera mer kreativa outfits har genom tiden blivit populära som utklädnad, även hos de som inte alls har koll på kändisen som en gång bar den – när något är så out there att det intresserar utomstående, så har en outfit lyckats. Mode är trots allt en form av konst, där det handlar minst lika mycket om att väcka intresse och känslor som att se fin ut. Även om man kanske inte vill medge det, så påverkas vi alla till någon grad av kändisarna och deras mer eller mindre galna outfits. Samtidigt som vi förbluffas av exempelvis en svanklänning som Björks, eller hänförs av Audrey Hepburns tidlösa Givenchy, så väcker de diskussion. Mode är tänkt att vara kul och skapande, och det är genom detta som det blir legendariskt.

Leave a Reply

mts_schema