Mode på tennisplanen

 

Tennismode är ett kapitel för sig. Få sporter har gett upphov till lika många klädmärken eller inspirerat lika många modeskapare som tennis. Orsaken kan spåras ända till sportens rötter. Då var tennis en sport för överklassen som spelades på vältrimmade gräsmattor och där var modet en viktig del av det dagliga livet. Därefter har det blivit tradition att klä sig i snygga och funktionella kläder på tennisplanen. Det unika med tennismodet är kanske att kläderna har spridit sig till helt andra platser i samhället. Därför väljer många att bära pikétröjor eller andra plagg som är tätt associerade med tennis även till vardags.

Fred_Perry_01Flera stora modeskapare hade sina rötter i tennisen. Fred Perry är ett bra exempel på det. Han var en duktig tennisspelare under början och mitten av 1900-talet som bland annat vann Wimbledon tre gånger. I våra dagar är han dock mest känd för sin insats som modeskapare. Under sin livstid skapade han nämligen klädmärket som idag firar stora triumfer runt om i världen. Loggan med lagerkransen i guld är lätt att känna igen. Numera har Fred Perry köpts upp av ett gigantiskt japanskt företag och de fortsätter att sälja sina kläder i hundratals olika länder.

René Lacoste har en liknande historia. Han var en tennisspelare från Frankrike som – precis som Fred Perry – firade stora triumfer på planen. I likhet med Perry skulle dock hans eftermäle handla om mode. Lacoste startade sitt företag redan som 25-åring när han introducerade den speciella Lacoste-tröjan för första gången. Den liknar det vi idag kallar för pikétröja och tanken var att den skulle göra det enklare att manövrera sig på tennisplanen. Hans innovation ledde sedan till det stora Lacoste-imperiet som idag tillverkar alltifrån skor till parfymer. Det visar att tennisen kan ha stor påverkan på hur vi klär oss även i resten av samhället.

För dagens tennisspelare har det varit viktigt att visa vilket märke man tillhör. Ofta är det stora sponsoraffärer inblandade när en spelare i världseliten väljer att spela i ett särskilt märke. En spelare som Roger Federer är tätt förknippad med Nike medan Andy Roddick mestadels spelade i Lacoste.

Leave a Reply

mts_schema