1800-talsmode


1870s_purple_dressI alla tider har människan intresserat sig för mode. Vissa med ett starkare intresse än andra, och modet har skiftat från tid till annan. Mode finns inom allting egentligen. Man kanske främst tänker på kläder och accessoarer, men modet förändras även inom heminredning, livsstilar, sätt att tänka, psykologiska modeller, inom skolan, barnuppfostran och så vidare. Vissa tider har modet varit djupt förankrat och där alla i stort sett klädde sig likadant, med en naturlig variation mellan rika och fattiga förstås. 1800-talsmodet är exempel på ett tydligt mode.

Från extremmode till diskretion

Att modet har sett olika ut genom alla tider, det vet vi genom konst, filmer och kvarlämnade föremål. Skulle man på dejting på den tiden rådde helt andra lagar än dagens modedirektiv! Idag är modet mer spritt än någonsin, och det finns mängder av subkulturer där individerna bland annat klär sig på ett visst sätt för att visa sin tillhörighet eller uttrycka åsikter. Under 1800-talet handlade det mer om rika och fattiga. Empiren var en stil som vann mycket mark under början av 1800-talet. Från början var det en fransk konststil, men kom snarare att förknippas som kejsarstilen. Med 15 – 25 års mellanrum så förändrades så stilarna. Till en början bar kvinnorna klänningar som slutade ovanför fotknölarna, alltså kortare klänningar än vad de tidigare burit. Sedan kom ett mer extremt mode med stora puffärmar. Till vardags bar man långa plagg medan aftonklädseln tillät kortare klänningar. Så småningom sjönk puffarna, som tidigare satt på axlarna, ner under armbågen. I mitten av 1800-talet svängde det igen och stilen blev mera diskret. Snäva ärmar, smala brätten på bahytten och längden på kjolen nådde återigen golvet. Det var nu frisyren med de karakteristiska korkskruvarna såg dagens ljus.

Victorian womens fashion from the mid 19th CenturyEnorma mängder tyg gick åt

Under slutet av 1800-talet inföll den så kallade andra rokokon. Då krävdes enorma mängder med tyg för att motsvara det mode som gällde. I mitten av 1800-talet uppfanns en ställning som kvinnorna var tvungna att bära för att kunna hålla uppe de enorma skapelser som utgjorde klädseln. Även korsetten användes flitigt, och även om den var på modet redan på 1830-talet så växte den allt mer i popularitet. Många gånger på bekostnad av kvinnornas hälsa med krossade revben, andningsproblem och inre vitala delar som genomborrades av revbenen!

Leave a Reply

mts_schema