Svenska kläddesigners

Armani, Donatella Versace och Karl Lagerfeld har de flesta koll på i modevärlden, men kan du nämna kända svenska kläddesigners? Det finns flera spännande namn i den svenska modevärlden. Mest känd är utan tvekan Lars Wallin. Han har en lång karriär bakom sig och har designat allt från scenkläder till haute couture. Bland hans trogna kunder finns kungahuset, som flera gånger burit hans skapelser på Nobelfesten. En annan känd designer som varit med länge är Camilla Thulin. Hon kan bäst beskrivas som Sveriges svar på Jean Paul Gaultier. Hon har designat kläder till Sveriges artistelit under flera år. Nu kommer dessutom flera unga stjärnskott som utmanar de gamla mästarna.

Superdesignern Ida Sjöstedt

När det gäller yngre förmågor i branschen så finns det ett namn som lyser klarare än många andra, och det är Ida Sjöstedt. Hon har flera kända personer i sitt kundregister. Den kända modebloggaren Kenza Zouiten har burit hennes klänningar vid stora galor och kommer även att bära hennes design på sitt bröllop. En annan som tycker om Ida Sjöstedts design är prinsessan Sofia. Hon bar Sjöstedts vackra design på sin bröllopsklänning och även när hon debuterade på Nobelfesten. Ida Sjöstedt är en representant för svenska kläddesigners eftersom hennes vackra design kablas ut på bilder världen över genom de kända personer som bär hennes minnesvärda kläder.

Pär Engsheden och Michael

En annan svensk klädskapare som fått uppmärksamhet i utlandet är Pär Engsheden. 2002 bar prinsessan Madeleine den urringade röd klänning av honom som hamnade på varje löpsedel i Sverige. Även i utlandet fick den genomslag. Hans största uppdrag var ändå att designa kronprinsessan Victorias bröllopsklänning. En vit tidlös klänning som kommer att finnas i alla historieböcker. Det går inte att nämna svenska designers utan att peta in en halvsvensk megakändis. Det är nämligen få som känner till att den amerikanska modeskaparen Michael Kors har svenskt påbrå. Hans pappa var svensk och hette Karl Anderson. Namnet Kors tog han från sin styvfar som han växte upp med.

Leave a Reply

mts_schema