Att tänka på vid köp av skor

Ju mer tiden går, desto mer dille på skor verkar folk få. Att bära rätt skor till rätt outfit är inte bara snyggt, utan tyder även på kreativitet hos bäraren. Det är synd och skam att se en snyggt uppklädd man i prydlig kostym som kombineras med – ett par tennissockor och smutsiga loafers. Lika synd är det att se en elegant kvinna i vackra kläder klämma in sig i ett par för små skor med 15 cm höga klackar som gör hennes gångstil till en komisk svajande färd i motvind med klampande steg vilket orsakar vändande huvuden och stirrande blickar.

Skomodet har blivit så populärt att det till och med finns människor som inte får plats hemma med alla sina skopar. Sångerskan Celine Dion har redan bekräftat att hon har över 3000 par hemma. Att köpa nya skor har till och med blivit en fetisch som man inte kan klara sig utan.

Svenska vs utländskt skomode

I Sverige har både kläd- och skomodet varit relativt androgynt och enkelt att kombinera. Ett svenskt skomärke är t.ex Vagabond som gör skor till både män och kvinnor i enkla former, bra material och rimlig klackhöjd. Skandinaviska skor är också utformade för skandinaviska fötter, till skillnad från exempelvis franska, franska och italienska skor där många av de kvinnliga bärarna har mycket små fötter. Dock kan man bli djup förälskad i sydeuropeiskt skomode, med den elegans, sensualitet och detaljrika design som följer med det.

Att tänka på vid köp av skor

Idag tillverkas tyvärr många skor i usel kvalité. Ska du hitta ett par riktigt bra skor, bör de vara handsydda och gärna härstamma från Italien eller England. Den dåliga kvalitén på skor skapar både för tidiga fotproblem och fula, snedvridna sulor som måste bytas ut efter ett kvartal. Bra skor kostar dock en slant så om du vet med dig att du går mycket, bör du köpa flera par som du alternerar mellan, även för träning och power walking. Skor slits på nolltid!

En annan sak att ha i åtanke är att aldrig köpa vare sig för stora eller för små skor. Detta är en förmaning som särskilt sträcker sig till den kvinnliga delen av skoshoppare – som gärna har en tendens att klämma in fossingarna i två nummer för små skor och sedan ta ur sina stackars misshandlade fötter framåt kvällskvisten för att upptäcka både blåsor och skoskav och en begynnande hallux valgus så småningom. För stora skor är dock heller ingen bra idé, eftersom skornas sida ska stödja foten utan att den far omkring som ett torrt skinn i skon.

Mät din fot från häl till längsta tån och välj en sko som är 1 cm längre än tåspetsen för att få den anpassade storleken. Detta är en av riktlinjerna att inte underskatta, då du annars kan få rejält ont i foten. Undvik också för många syntetiska, styva material som inte ger med sig när du går eller som inte tillåter din fot att andas.

Leave a Reply

mts_schema